
Del 5: Öronproppar i skolan – Ett arbetsredskap för framtiden
Share
Buller i klassrummet kan ha en betydande negativ inverkan på elevers inlärning och koncentration. Enligt Folkhälsomyndigheten kan långvarig exponering för buller leda till högre stressnivåer, minskad uthållighet och försämrad inlärning. Särskilt utsatta är elever med koncentrationssvårigheter, neuropsykiatriska funktionsvariationer (NPF) eller hörselnedsättning. En studie från Folkhälsomyndigheten visar att elever som utsätts för höga ljudnivåer under längre perioder presterar sämre på både läsförståelse- och problemlösningstester.
En studie från Skolinspektionen visar att elever som har tillgång till hörselskydd i klassrummet upplever bättre fokus, minskad stress och en ökad trivsel i skolan. Skolor som infört denna metod har sett en positiv utveckling i studieresultat och en lugnare klassrumsmiljö. Ett pilotprojekt vid en skola i Stockholm där hörselskydd erbjöds till alla elever resulterade i en ökning av koncentrationsförmågan med 35 % och en markant minskning av störande beteenden.
Att integrera hörselskydd som en del av elevens arbetsredskap, på samma sätt som pennor och datorer, skulle kunna vara en enkel men effektiv åtgärd för att skapa en mer inkluderande och hälsosam inlärningsmiljö.
Källor:
- Folkhälsomyndigheten, "Buller och hälsa", 2023. (www.folkhalsomyndigheten.se)
- Skolinspektionen, "Miljöfaktorer och lärande", 2022. (www.skolinspektionen.se)